duminică, 19 august 2007

Asta inseamna ca ai reusit...



In ultima perioada m-am gandit mult la ceea ce imi doresc cu adevarat in viata. La ACEA activitate care nu doar mi-ar aduce implinirea profesionala dar m-ar defini ca persoana, m-ar face sa ma trezesc dimineata cu elan si cu zambetul pe buze si sa pun capul pe perna seara impacata cu mine si multumita de ceea ce am realizat. O activitate care sa se traduca prin mai mult decat simplul beneficiu material, sa imi aduca in primul rand multumire sufleteasca.

M-am gandit mult la asta in ultima vreme, ori poate mai bine zis gandurile m-au gasit pe mine, poate era momentul ca menirea mea sa se reveleze intr-o forma mai clara, mai palpabila. Cine stie? :) Doar Dumnezeu stie de ce un anumit lucru se intampla la un moment dat. Cert este ca acum imi este mai clar ceea ce vreau si ceea ce pot sa fac cu toata inima. Si, pentru ca nimic nu este intamplator, odata cu cristalizarea acestei idei in mintea mea, franturi dintr-un poem citit demult au inceput sa se tot invarta, nechemate de nimeni, in gandurile mele. De cate ori incercam sa proiectez imaginea a ceea ce mi-as dori sa fac si sa imi concretizez viziunea asupra a ceea ce va fi, cuvinte disparate, bucati de fraza neterminate imi rasareau in memorie ca o chemare, ca bucatile unui puzzle ce te indeamna sa-l rezolvi.

Dintre toate, o propozitie imi rasuna neincetat de cate ori gandurile mele porneau in directia viitorului, ,,sa stii ca macar un singur suflet a rasuflat mai usor pentru ca tu ai fost pe lume", ,,sa stii ca macar un singur suflet..."... paream sa regasesc aceste cuvinte peste tot, in orice gand, in orice visare, in orice clipa.

Am luat hotararea sa caut acel poem, citit cu ani in urma, acel poem din trecut, devenit laitmotiv al gandurilor mele prezente. Si l-am gasit, in aceeasi carte in care il descoperisem cu ochi febrili de adolescent cu ani in urma. Intamplator sau nu - daca admitem ca exista ,,intamplator" pe aceasta lume :) - semnul de carte ramasese chiar in dreptul paginii pe care se odihneau cuvintele ce imi bantuisera imaginatia atata vreme.

Poemul ii apartine lui Ralph Waldo Emerson si, tot "intamplator", transpune in cuvinte tot ceea ce am simtit mai puternic in ultima
perioada, crezul meu redescoperit, crezul in bine, in frumusete, in adevar, in menirea noastra pe aceasta lume.

Si nu, va spun eu, chiar nu exista lucruri pur intamplatoare...


Ce este reusita?

Ce e reusita?
Sa razi ades si mult;
Sa castigi respectul oamenilor inteligenti
si afectiunea copiilor;
Sa castigi aprecierea criticilor cinstiti
si sa induri tradarea prietenilor fatarnici
Sa apreciezi frumusetea;
Sa vezi ce e mai bun in ceilalti;
Sa lasi in urma ta o lume mai buna, fie
printr-un copil sanatos, o bucata de gradina
sau o conditie sociala mai buna;
Sa stii ca macar UN SINGUR SUFLET A RASUFLAT
MAI USOR, PENTRU CA TU AI FOST PE LUME
Asta inseamna ca ai reusit.


Ralph Waldo Emerson

Niciun comentariu: